De keuze van contactlenzenvloeistof

De keuze van contactlenzenvloeistof

Verwacht nu niet het antwoord op de vraag: wat is de beste contactlensvloeistof. Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Wel kan worden aangegeven waarom contactlenzen soms niet lekker zitten en waar het aan kan liggen: de verkeerde lenzenvloeistof.

Het komt steeds vaker voor dat contactlensdragers met klachten over de contactlenzen naar de oogzorgspecialist gaan. De lenzen zitten ineens niet meer lekker en de oorzaak van het probleem wordt dan meestal bij de contactlenzen gezocht. De specialist mag dan de oplossing gaan zoeken.

Stel je draagt al sinds jaar en dag naar tevredenheid contactlenzen van het merk A. De vloeistoffen die je altijd koopt zijn van merk X.

Bij de drogist zie je ineens een vloeistof die een stuk goedkoper is en koopt die. Vaak wordt gedacht dat alle contactlenzenvloeistof één pot nat zijn.

In het begin merk je ook nog geen verschil, je hebt tenslotte geld bespaart en die euforie maakt een hoop goed.

Langzamerhand merk je dat je contactlenzen niet meer lekker zitten. Ze irriteren wat en je hebt vaker last van droge ogen. Eigenlijk is het algehele malaise wat betreft comfort.

Tijd om verhaal te halen

Je maakt een afspraak met jouw oogzorgspecialist en vertelt hem dat de lenzen ineens niet meer comfortabel zijn. De specialist kijkt in zijn computer en vraagt of je nog steeds merk X als vloeistof gebruikt. Om niet lullig over te komen antwoord je met Ja.

En nu gaat het fout

De specialist schakelt op dit moment het mogelijke probleem van de vloeistoffen uit en gaat over tot het zoeken naar een oplossing in andere contactlenzen. Je krijgt een ander merk, wellicht een andere radius en diameter van de lenzen. En iedere keer ga jij braaf thuis 2 weken de contactlenzen uitproberen, met een negatief resultaat.

Wat er is gebeurd

Een oogzorgspecialist heeft altijd een aantal verschillende soorten contactlensvloeistoffen in het assortiment. Niet iedereen reageert op dezelfde manier op vloeistoffen en sommige vloeistoffen passen beter bij een bepaald materiaal van contactlenzen dan andere.

Eigenhandig heb je nu gekozen voor een ander merk lenzenvloeistof. Dit heeft een andere samenstelling en dit kan anders aanvoelen op het oog. Een voorbeeld: wellicht herken je het wel dat kraanwater thuis anders aanvoelt en proeft dan bijvoorbeeld op vakantie in een ander land.
Het oog reageert zo ook op de nieuwe vloeistof, soms zelf met een allergische reactie of kleine ontstekingsreacties.

Een ander merk lenzenvloeistof kan andere bestandsdelen bevatten dan die jouw lenzen nodig hebben. Hierdoor worden ze bijvoorbeeld niet goed schoon of wordt het vochtgehalte van de lenzen veranderd. Dit laatste zorgt ook nog eens dat de vorm van de lens iets veranderd. Kortom zorgt dit alles ervoor dat de lens ineens niet meer lekker zit.

Maak het jezelf makkelijk en blijf eerlijk

Als jouw oogzorgspecialist niet op de hoogte is van de wijziging van de lenzenvloeistof, wordt de oorzaak vaak ergens anders gezocht. En het zoeken kan dan heel lang doorgaan. Dit tot frustratie van jezelf. Uiteindelijk kun je besluiten om dan maar te stoppen met het dragen van contactlenzen. Terwijl de oplossing zo simpel was: terug naar je originele merk lenzenvloeistof.

Heb jij last van comfortklachten?

Heb jij comfort klachten met je contactlenzen? Dat is echt allang niet meer nodig. Er is veel keuze in contactlensvloeistoffen, maar ook in contactlenzen. Je kunt zelfs gaan voor echte maatwerk lenzen, waardoor de lenzen perfect op jouw ogen aansluiten. Jouw oogzorgspecialist kan je hierin adviseren.

Dichtstbijzijnde oogzorgspecialist

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.